Biatorbágy Értéktár logó
Home » Ff!B PROGRAM » TORNYOK_Torbágyon (181124 )

TORNYOK_Torbágyon (181124 )

Ezúttal a torbágyi templomok tornyait vettük szemügyre. 
A Szűz Mária Szent Neve-templom (katolikus templom) tornyába Tombor Krisztián vezetésével másztunk fel. Beszélt nekünk a templom építéstörténetéről, a felújításról, toronyrekonstrukcióról. A templom hatalmas csillárjának titkairól, a toronyban lakó harangok hangjáról… (Müllner János szerk.: Jubileumi évkönyv 1714-2014. 300 éves az újraalapított Torbágyi Római Katolikus Egyházközség). A templomtérben a csaknem teljesen felújított főoltár mögé is bekukucskálhattunk, megfigyelhettük milyen tartószerkezet „dolgozik” a díszes, felújított fa oltár háta mögött.
A templom alatt a forrásocskánál a régi torbágyi mélyútról beszélgettünk, majd átsétáltunk a református templomhoz, amit kívülről figyeltünk meg. Összehasonlítottuk a katolikus templommal: a kora, elhelyezkedése, méretei alapján. Majd a református templom közelében álló Szent Vendel-szobrot vizsgáltuk meg: azt hallottuk 11 ujja van… és tényleg 
Egy kis Madaras-játszózás után a JFMK-ban folytatódott a délelőtt: mi magunk is toronyépítésbe fogtunk. Egy nagyon izgalmas technikával ismerkedtünk meg: a szerkezetek elemeit, a hurkapálcákat és bambuszpálcákat gipszes gézzel rögzítettük. A gyerekek nagyon gyorsan ráhangolódtak a kicsit macerás, trutyizós építkezésre :
 Ezután a Türelem Próbája-játék következett, ugyanis gipszet öntött a markunkba. Kb.20 perc múlva azt hiszem mindannyian jól meglepődtünk saját markunk lenyomata láttán.

Ezen a napon a Völgyhíd-TV munkatársai elkísértek minket a felfedezéseink során és megörökítették az alkotómunkát is. 

Tótpál Judit DLA
Terbe Rita DLA

 

https://onkormanyzati.tv/biatorbagy/2018_december_10?fbclid=IwAR0PjZ-4Ro-6rhPaF2lye7s_touKgLNmIiKnqRKBRXiL3mmh5zFM_DPlQx8

FELHÍVÁS

Ön ismer olyan helyi értéket,
amely még nem szerepel az Értéktárban?

Kérjük itt jelezze!
Köszönjük!