Biatorbágy Értéktár logó
Home » FLÓRA ÉS FAUNA » Gesztenyés

Gesztenyés

A Sóskút felé vezető főút mellett, az erdészház szomszédságában található vadgesztenye liget.

A vadgesztenye vagy népies nevén bokrétafa (Aesculus hippocastanum) Magyarországon nem őshonos fafaj, 250 évvel ezelőtt került hazánkba balkáni országok irányából. Formás, 15-20 méteres lombkoronája, dús tavaszi virágzata miatt XIX-XX. század fordulóján kedvelt fasor és park alkotó fává vált. A közelben hasonló korú fasorokat találunk Herceghalom és Etyek között, Dávid major közelében, Herceghalom belterületén.

A biatorbágyi Gesztenyés több mint 50 fájának ültetése valószínűleg a közelben működő Országház (Urasági) kőfejtő XIX század végi működéséhez köthető. A vadgesztenye liget fái között lehetett feljutni a Sóskút és Biatorbágy közötti főútról a kőfejtő bejáratáig, és a vele szemközti majorig. Az erdőben a ritkásan előforduló vadgesztenyéket követve megtalálhatunk egy másik régen bezárt kőfejtőt is.

A vadgesztenye nem rokona a szelídgesztenyének, termése emberi fogyasztásra nem ajánlott, hashajtó hatású. Termése kiváló alapanyagként szolgál vérkeringési zavarok kezelésére. 1990-es évek közepén megjelent, a levelekben élő aknázó moly és a városi légszennyezés komoly károkat okozott a különben több száz évet is megélő fák hazai állományában.

További cikkek:

Országház-kőfejtő és barlangjai – pecato.hu

Tüske Emil

FELHÍVÁS

Ön ismer olyan helyi értéket,
amely még nem szerepel az Értéktárban?

Kérjük itt jelezze!
Köszönjük!