Biatorbágy Értéktár logó
Home » TERMÉSZETI KÖRNYEZET » Családfasor

Családfasor

2005-ben három biatorbágyi civil egyesület (Biatorbágyi Nagycsaládosok Egyesülete, Zsámbéki-medence Életminőség Egyesület, Biatorbágyi Tájvédő Kör) összefogásával szerveződött a faültetési akció, melynek célja a Biatorbágyot Etyekkel összekötő közút mentén elindított Etyeki Családfasor folytatása volt. Több mint száztíz család és összesen tíz civil szervezet vállalta az út mentén a platánfacsemeték elültetését, későbbi években való gondozását, karbantartási akciókban való részvételét.
Az ültetéshez szükséges istállótrágyát és az ültetőgödrök elkészítését helyi vállalkozók biztosították.
Az ültető családok és szervezetek számára névtáblák készültek, melyeket a facsemeték karóihoz rögzítettek, így könnyen követhető volt minden érintett számára saját fácskájának fejlődése.

2006-tól a Biatorbágyi Tájvédő Kör rendszeresen szervez szemétszedési és karbantartási akciókat, illetve az egyesület tagjai, valamint pályázatokon elnyert támogatásból vállalkozók végezik a szükséges munkálatokat. A fasor pótlására az évek alatt újabb ültetőket vontak be.

A civil összefogással megvalósult Biatorbágyi Családfasornak köszönhetően szebbé és értékesebbé lett környezetünk, valamint élő kapcsolat alakult ki az etyeki ültetőkkel, a Családfasor etyeki fenntartóival.

A Biatorbágyi Családfasor 2015-ben lett 10 éves, több mint 300 platánfából áll, melyek közül a legnagyobbak már elhagyták a 10 méteres magasságot. 

Tüske Emil

http://www.biatorbagy.org/?s=csal%C3%A1dfasor 

 

adatlap

FELHÍVÁS

Ön ismer olyan helyi értéket,
amely még nem szerepel az Értéktárban?

Kérjük itt jelezze!
Köszönjük!