Biatorbágy Értéktár logó
Home » KIADVÁNYOK » Rakétabázis

Rakétabázis

A valamikori Dunaújváros–Budapest tűzgyűrű részeként működő, 11. DUNA légvédelmi Rakétás Dandár a honi légvédelem 1977–1985-ig tartó nagy átalakítása kapcsán alakult meg Érdi harcállásponttal. A Budapest légterét védő dandár szervezetéhez 6 közepes- (Sz-75M “Volhov”), 5 kis hatótávolságú (Sz-125M “Nyeva” légvédelmi rakétaosztály és két rakétatechnikai osztály tartozott.

Ennek keretében hozták létre a biatorbágyi MN 5818, 11/11. honi légvédelmi rakétaosztályt is. Az egység Budaörsön a Vasvári Pál laktanyából látta el a szolgálatot, az alakulat a 11. Légvédelmi Rakéta ezredhez tartozott, ennek vezetési pontja Érden volt. Itt S-125 Nyeva típusú légvédelmi rakétával védték Budapestet nyugati irányból. A bázis régi titkos katonai hívójele „Holdfény” volt.

Az SZ–125 Nyeva  fix telepítésű, közép-hatómagasságú honi légvédelmi rakéta, melyeket az 1960-as évek elejére fejlesztettek ki a Szovjetunióban, a nagy hatómagasságú SZ–25 Berkut és SZ–75 Dvina rakéták kiegészítésére. A kisebb hatómagasságú, hatótávolságú és sebességű rakéta elsősorban alacsonyan repülő, manőverező célok ellen szolgált, amelyeket a korábban kifejlesztett komplexumokkal nehéz volt megsemmisíteni. Az 1990-es években kivonták a hadrendből, korszerűsített változatának gyártását 2008-ban újraindították.

A rakétaütegek része volt a P–15 célfelderítő, a PRV–11 magasságmérő és az SZRN–125 rávezető rádiólokátor. A rakétát parancsközlő távirányítással vezetik a célra, lehetőség volt a lokátoros mellett optikai követésre is.

Az alakulat 1996-ban szűnt meg. Miután a légvédelmi rakétaosztályokat megszüntették, egy helyre vonták össze a Nyeva osztályokat, 11/1 légvédelmi rakéta zászlóalj néven, Budapest, Vasvári laktanyában.

Az egykori légvédelmi rakétabázis különös hangulatú hely. A 334 méter magas Iharos-hegycsúcson levő zárt katonai területen nem bontották el a betonsilókat és nem végeztek szakszerű tájrehabilitációt sem. Mára az elhagyott építményeket lassan visszahódítja a természet. Újabban kedvelt kirándulóhely, könnyen megközelíthető, hosszabb túra esetén Nyakas-kő – Dobogó-hegy – Iharos-hegylánc gerinctúrájának egyik fontos eleme. A hegytetőről pedig nagyon szép kilátás nyílik a Zsámbéki-medencére és a Biai-tóra.

Csak felnőtt kíséretében vedd közelebbről szemügyre az egyes objektumokat! Az épületmaradványok balesetveszélyesek!

FELHÍVÁS

Ön ismer olyan helyi értéket,
amely még nem szerepel az Értéktárban?

Kérjük itt jelezze!
Köszönjük!