Biatorbágy Értéktár logó
Home » AGRÁR- ÉS ÉLEMISZERGAZDASÁG » Andrész Cukrászda /Andrész Pékség

Andrész Cukrászda /Andrész Pékség

A biai Andrész-család már több mint nyolcvan esztendeje foglalkozik sütőiparral és malomiparral összefüggő tevékenységgel. Az előbbi szakmát a családban – id. Andrész Mátyás, ifjabb Andrész Mátyás után Andrész Zoltán személyében – immár a harmadik generáció viszi tovább.

Id. Andrész Mátyás (1914-2006) 1933-ban nyitotta meg saját pékségét a mai Szent István utca 7. szám alatt. A saját sütésű kenyerek és péksütemények mellett a műhely kezdetben elsősorban a háziasszonyok által odahaza dagasztott kenyértészták sütésével foglalkozott. Ugyanakkor már a második világháború előtt keresett volt a biai vendéglősök körében az a sós kifli, amelynek receptúráját épp a közelmúltban élesztette újjá Andrész Zoltán. A pékséget id. Andrész Mátyás 1945-ben bővítette, a műhelyt 1952-ben államosították. A korábbi tulajdonos az állami sütőipari vállalat alkalmazottjaként dolgozott a pékségben 1970-ig. A műhelyt végül 1980-ban szüntették meg.
Ifjabb Andrész Mátyás (1941-2011) a családi hagyomány szerint „szakajtóban született” és már kisgyermekként segített a családi pékségben. A fiú is apja hivatását választotta. 1959-ben végezte el a malom- és sütőipari technikumot Budapesten, majd újabb szakvégzettség után számos hazai malom – így a bicskei, komáromi, szekszárdi, szegedi, selypi, szécsényi, dunaföldvári – gépészetét tervezte meg. A rendszerváltás után, 1993-ban élesztette újjá a családi hagyományt a Biatorbágy hírnevét is méltán öregbítő Andrész-cukrászda megnyitásával. A vállalkozást azóta többször bővítették helyben, és más településeken is megjelentek. A cukrászdát azóta is a család üzemelteti, a szakmai tevékenység és sikerek id. Andrész Mátyás unokája, Andrész Zoltán nevéhez fűződnek.

Az Andrész-család sütőipari és cukrászati tevékenysége több generációt átfogó helyi hagyományt jelent, öregbíti Biatorbágy hírnevét és jelentős helyet foglal el a települési értékeink között.

Helyi Értékeink: Az Andrész pékség és cukrászda – az Önkormányzati TV helyismereti sorozata

Az Andrész családi cukrászat és pékség értéktári adatlapja – megtekintéshez kattintson ide!

 

FELHÍVÁS

Ön ismer olyan helyi értéket,
amely még nem szerepel az Értéktárban?

Kérjük itt jelezze!
Köszönjük!