Biatorbágy Értéktár logó
Home » ÉPÍTETT KÖRNYEZET » Hild(Hidl)-pince

Hild(Hidl)-pince

Az Ürgehegy északi részén, a Borbarátok útja (5. dűlő) végétől nem messze, egy lazán erdősült tisztáson találhatóak az egykori pince és présház maradványai: az öt-hat méter magas faragott kövekből rakott fal, boltíves, kőkeretes kapuzat, felette egy timpanon maradványai, a felső perem alatt húzódó fűrészfogas díszítés, a fal bal szélén faragott, tömör kő-mellvédes lépcső, mely a fal tetejére, a telek felső részére vezet fel. Itt egykor egy hatalmas kő-mellvédes terasz volt, mögötte állt a présház, melyből a függőleges mustleeresztő-kürtő közvetlenül a pince hátsó fala mellett ért le. A szétszórt kőmaradványok alapján valószínűsíthető, hogy a présház legalább olyan díszes és impozáns volt, mint a pincebejárat portikusza.

A díszes kapuzaton belépve hatalmas, boltozott pincehelyiségbe jutunk. A hosszú, félig sziklába vájt pinceüreg két részből áll: egy nyolc és fél méter hosszú, három méter széles és több mint három méter magas boltozott folyosóból és egy szintén dongaboltozatos, tizenhárom és fél méter hosszú pincehelyiségből, mely öt méter széles és négy méter magas. A falak mentén a sziklából kivájt, hatalmas ászokkő-sávok futnak.
Az építmény sem stílusában, sem jellegében nem hasonlítható egyetlen régi ürge-hegyi pincéhez sem. Elhelyezkedése is különleges. A dűlők mentén, a viszonylag rendezetten sorakozó pincéktől elkülönülve áll, előtte leomlott, összetört faragottkő halom.

A ’70-es és ’80-as években készült archív fotókon látható, hogy pincebejárat előtt dór oszlopos, J Z monogrammal díszített, timpanonos klasszicista portikusz állt, mely mára már eltűnt. Az eddigi kutatások során azonban nem sikerült fényt deríteni a monogram tulajdonosára. Biai öregek, szőlősgazdák, akik ismerik a pincét, többnyire Hidl vagy Hidli-pincének nevezik, azonban napjainkban inkább Hild-pinceként emlegetik.

Balassa János


A Pest Megyei Értéktár Bizottság 38/2018 sz. határozatával felvette a megyei értéktárba.

A Hild-pince értéktári adatlapja – megtekintéshez kattintson ide!


Képek a Hild-pincéről

[ngg src=”galleries” ids=”2″ display=”basic_thumbnail”]

FELHÍVÁS

Ön ismer olyan helyi értéket,
amely még nem szerepel az Értéktárban?

Kérjük itt jelezze!
Köszönjük!