Biatorbágy Értéktár logó
Home » TERMÉSZETI KÖRNYEZET » Madár-forrás és völgye

Madár-forrás és völgye

A Viaduktól keleti irányban, az Iharos-felőli oldalon haladva, 1 kilométer távolságban, a Forrás utca végén, egy árnyas völgy alján találhatjuk Biatorbágy legismertebb forrását, ami mellett több kisebb vízkibúvást is felfedezhetünk.

A forrásvölgy felett kialakított parkoló kedvelt kiinduló pontja sétáknak, kirándulásoknak. Itt halad a piros turistajelzés is.

A völgyben kellemesen üde a klíma, legnagyobb aszályok idején is cuppogós nádasban gyalogolhatunk, énekesmadarak hangjától kísérve. Változatos a növényvilága és olyan különleges állatok is otthont találnak itt, mint a lábatlan gyík.  

Elbeszélésekből tudható, hogy ezt a helyet Édesvíz-forrásként is emlegették, talán pont a közeli, ma már csak romként látható Keserű-kútra utalva. Későbbiekben a környék hegyének és erdőjének neve szerint Iharosi-forrásként lett ismert. Visszaemlékezések alapján régebben egy fából és kövekből készített kútházacskából bukkant elő a víz.
Az 1970-es években több kisebb forrás közül a legnagyobbat „befoglalták”, így egy kútszerű alépítmény segítségével lehetővé vált a forrás vizének kiemelése, amit a közeli honvédségi létesítmények használhattak. Ma is ez a vaslemezekkel fedett betonépítmény látható a völgyben. A forrásház környezetének betonlap burkolata, valamint parkoló felőli vaskerítés is ehhez a korszakhoz köthető.

2003 augusztusában padok és asztalok kerültek a forráshoz vezető lépcső közelébe, 2018-ban pedig a régi megcsúszott lépcső helyére a Biatorbágyi Tájvédő Kör tagjai, önkormányzati pályázat és sok civil segítségével, tájba illő,  kényelmes lépcsőt készítettek.

A Biatorbágyi Tájvédő Kör rendszeresen szervez szemétszedési akciót a helyszínre, ennek köszönhetően sikerült megtisztítani a forrás környezetét az évtizedek alatt idehordott hulladék jelentős részétől.

2002-ben, a közelben felépített, nagyméretű csarnokok hatalmas burkolt parkolóihoz létesített csapadékvíz elvezető rendszer egyik elemévé vált a forrásvölgy. A nagy mennyiségű csapadékvíz romboló hatását jelzi a befoglalt forrástól pár méternyire éktelenkedő gödör, a kimélyült meder, valamint a völgyet lezáró záportározó tavacskát (Nemo-tó) sajnálatos módon lassan feltöltő, több mint 700 m3 hordalék .

A Madár-forrás és völgye értékes, de nagyon sérülékeny természeti kincs. A csapadékvíz által szállított szennyeződések (2011-ben tisztítatlan szennyvíz jutott a völgybe!), a veszélyes méretűvé vált, kimart mélyedés és közelben tervezett beruházások kedvezőtlen hatással lehetnek jövőjére.

Óvjuk és védjük a Madár-forrást és völgyét!

Tüske Emil

További írások  A Madár-forrásról és völgyéről

FELHÍVÁS

Ön ismer olyan helyi értéket,
amely még nem szerepel az Értéktárban?

Kérjük itt jelezze!
Köszönjük!