Biatorbágy Értéktár logó
Home » TERMÉSZETI KÖRNYEZET » Disznólápa-patak

Disznólápa-patak

Természetes zöld folyosó észak-dél irányban, Biatorbágy belterületének keleti határa, időszakos vízfolyás, ami aszályos forró nyári hónapokban részben kiszárad. Összeköti a Pátyi Sasfészek tavat (volt Száraz-tó) a Békás-patakkal a Biai halastavaknál. Hossza közel 2,8 km. A vízfolyáshoz kapcsolódó, szántóföldekkel övezett völgyben 50-60 méter széles zöld folyosó, mely helyenként kiszélesedik, a volt vasúti töltés közelében fűz, nyár és kőris fákból álló facsoportként, a 8101 sz. út és a Békás-patak között pedig gyalog szinte járhatatlan lápos területként szélesedik ki, értékes élőhelyet biztosítva hüllő fajok (pl. vörös hasú unka) és énekes madarak számára (pl. fülemüle, nádi tücsökmadár).

A Disznó-lápa mentén évszázadokon át mezőgazdasági út vezetett át Pátyra, melynek neve Szedres út, Epres út volt. Az elnevezésre utaló eperfák közül ma már nem találni egyet sem. Az 1970-es években a Disznó-lápát keresztező vasúti nyomvonal korszerűsítésekor a Szedres út régi vasúti töltés alatt átvezető alagútját betömték, ezzel sajnos megszűnt egy értékes gyalogos, biciklis kapcsolat a két település között.

Tüske Emil

 

Fülemüle: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-lusmeg

Vörös hasú unka: http://www.mme.hu/keteltuek-es-hullok/voroshasu-unka

Vörös hasú unka hangja: https://www.youtube.com/watch?v=_mlY9XCONbU

Híd a Heréskertnél (8101. sz út): https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diszn%C3%B3-l%C3%A1pa,_%C3%A1teresz_a_8101-es_%C3%BAt_alatt._-_Biatorb%C3%A1gy.jpg

 

FELHÍVÁS

Ön ismer olyan helyi értéket,
amely még nem szerepel az Értéktárban?

Kérjük itt jelezze!
Köszönjük!