Biatorbágy Értéktár logó
Home » TURIZMUS ÉS VENDÉGLÁTÁS » Angyalfia vásár

Angyalfia vásár

A biatorbágyi Angyalfia Vásár története 2002 őszére nyúlik vissza. Ekkor határozta el ugyanis a Biatorbágyi Általános Iskola Szülői Alapítványának akkori kuratóriuma, hogy kettős céllal egy adventi rendezvény szervezésébe fog. Egyrészt egy olyan közösségi eseményt szerettek volna életre hívni, amely az akkor még nagyközség lakóinak a karácsonyi elcsendesedést megelőzően egy utolsó mozgalmas,  beszélgetős alkalmat teremt, egy-egy pohár gőzölgő tea vagy fahéj illatú forralt bor mellett. Másrészt a jótékonysági alapon működő adventi vásár révén az alapítvány némi anyagi támogatásra számított, amit az iskola oktató-nevelő munkájának támogatásához használhat fel.
S itt egy gondolat a névválasztásról: Angyalfia = karácsonyra adott vagy kapott ajándék, meglepetés (Magyar Néprajzi Lexikon). Az ötletgazdák úgy vélték ez a régies és népies kifejezés tükrözi leginkább e kettős szándék hangulatát.
A kezdeményezés mellé hamar sok segítőt találtak a szervezők. Szülőket, pedagógusokat, más civil szervezeteket, helyi vállalkozókat egyaránt. Volt, aki gyermekfoglalkozások vezetését vállalta, volt, aki a forralt bor és teafőzést. Megint mások a vásáros sátrak szállításában és állításában, vagy éppen a melegedő tűzhelyek táplálásában segédkeztek. Egy zenetanár regölős dalokra, népi játékokra tanította a kicsiket, több iskolai osztály verses-zenés műsorral lépett fel, a Prospero Bábcsoport bábszínházi előadással szórakoztatta a nagyérdeműt. A Fő téren felállított Falu Karácsonyfáját, egy helyi kertészet ajándékát, a helyi óvodák készítette díszek ékesítették. S ekkor forgott első alkalommal helyi közösségi rendezvényen Néder Norbert kézihajtányos-fűzkosaras faragott körhintája is. A vásáros sátrakban pedig helyben élő kistermelők, kézművesek, iparművészek portékái között válogathattak kedvükre a vásárlók, angyalfia gyanánt.
Az első esztendő nagysikerű fogadtatása után még évekig ismétlődően az alapítvány kurátorai – Juhász György (elnök), Szalay Éva, Morvai Erika, Bancsó Zsuzsa, Markos Katalin és Varga László – szervezték töretlen lelkesedéssel az egyre nagyobbra növekedő és egyre népszerűbb adventi vásárt. Mígnem az esemény olyan helyet vívott ki magának a közben városi rangra emelkedett Biatorbágy életében, amit már a szorgos és leleményes civil kurázsi nem tudott minden részletében szervezni, gondozni. Így 2010-től a város képviselő-testületének támogatásával a Faluház vette át a szervező és házigazda feladatok java részét, s a Fő teret lassacskán kinövő esemény a város hivatalos rendezvény naptárában is helyet kapott. Ezt követően a Több, mint vásár „utónevet” felvevő Angyalfia programkínálata még tovább bővült, a vásározók pedig távoli településekről is szívesen vissza-visszatérnek nívós ajándéktárgyaikkal. A település mindenkori képviselő-testülete önkéntes munkával jótékonysági büfésátrat működtet, melynek bevételét évről-évre egy a helyi közösséget gyarapító, nemes célra ajánlja fel.
A karácsonyváró rendezvény keretei közé „beköltözött” az Örülünk, hogy megszülettél! kisgyermek- és családköszöntő ünnepség, a hagyományossá váló cipősdoboz-akció, valamint a német nemzetiségi fúvószenekar és táncegyüttes ugyancsak évtizedes múltra visszatekintő karácsonyi gálaműsora is.

Az Angyalfia Vásár jó híre másfél évtized alatt a város határain túl messzire jutott. A kezdeti egynapos civil sürgés-forgásból az egész város, mi több, a Zsámbéki-medence egyik jelentős karácsonyváró ezüst-hétvégi közösségi rendezvényévé vált, s ezzel rászolgált, hogy helyet kapjon települési értéktárunkban.

Varga László

https://onkormanyzati.tv/?search=angyalfia&viewMode=latest&filter=106&onkorm=24

 

FELHÍVÁS

Ön ismer olyan helyi értéket,
amely még nem szerepel az Értéktárban?

Kérjük itt jelezze!
Köszönjük!