Biatorbágy Értéktár logó
Home » ÉPÍTETT KÖRNYEZET » Temetőkápolna a biai római katolikus temetőben

Temetőkápolna a biai római katolikus temetőben

A római katolikus temetőben álló temetőkápolnát 1915-ben építtette Sörös Mária, aki maga is itt nyugszik. A kápolna padlójában márványtábla látható: „Itt nyugszik Sörös Borbála. Élt 83 évet. Meghalt 1922. augusztus 30.”

Az épület egyhajós, egyenes szentélyzáródású, kontyolt nyeregtetős épület, a faragottkő-keretezésű bejárat fölött kicsiny harangtoronnyal. A II. világháborúban komolyan megsérült, berendezése tönkrement. 1946-ban felújították, Shvoy Lajos székesfehérvári megyés püspök benedikálta. A kápolna védőszentje nem ismeretes. A legutóbbi felújítás 2000-ben volt, ennek során a kápolna külső-belső vakolata újult meg, a falszerkezet utólagos vízszigetelése készült el valamint tetőhéjalás javítása és a kétszárnyú bejárati ajtó felújítása.

Ma az egyházközség plébániatemplomának korábbi oltára és stációképei adják a kápolna berendezését. A kápolna egyszerű tömegével, elcsendesedésre hívó belső terével méltán áll a temető közepén. A kápolna kőpadlójában található márványlap az egykori alapító személyén keresztül egy nagy múltú, biai nemesi családnak állít emléket.

Tótpál Judit DLA

 

A Temetőkápolna értéktári adatlapja – kattints ide a megtekintéshez!

 

FELHÍVÁS

Ön ismer olyan helyi értéket,
amely még nem szerepel az Értéktárban?

Kérjük itt jelezze!
Köszönjük!