Biatorbágy Értéktár logó
Home » Ff!B PROGRAM » SZERKEZETEK (181020)

SZERKEZETEK (181020)

A bevezető játékban tornyokká váltunk: egy lábon, két lábon, terpeszállásban állva vizsgáltuk a tornyok kilengését.
Majd egy „gerenda” alátámasztási lehetőségeit vizsgáltuk: a rudat mellső középtartásban tartva meg tudjuk-e tartani a rúdon csimpaszkodót? 
A játékban szerzett tapasztalatokkal megerősítve felmásztunk a Szily-kastély padlására, hogy megnézzük a terpeszt és tótágast álló szerkezeteket, megfigyeljük a fedélszéket.
A padláson látott fénykürtők nyomába eredtünk, megkerestük, hová vezetik a fényt a földszinten, és tanulmányoztuk a falvastagságokat, megkerestük a kastény egykori „kincstárát”, a legvastagabb falakkal védett „bót”-ot.
A legalsó szinten a boltozatok erőjátékáról, a szerkezeti vastagság változásáról beszélgettünk.
A Bábos Ház udvarán, a megfigyeléseinket alkalmazva építkeztünk talált anyagokból: bontott téglából készültek az alapfalak, erre kis Ytong-elemek kerültek, majd cseréppel fedtük az építményt. Vajon ki fog beleköltözni?
Bent a házban egyensúly-játékot játszottunk: a kertben gyűjtött gallyakat hurkapálcával támasztottunk alá, és építettünk tovább. Karcsú, érzékeny szerkezetekkel kísérleteztünk.
Majd bevetettünk egy kötőelemet; a gumicukrot 
Grillpálcából állítottunk össze fedélszék-szerű alkotásokat, amik a napsütésben izgalmas térbeli-síkbeli pókhálókká váltak.

Tótpál Judit DLA
Terbe Rita DLA

FELHÍVÁS

Ön ismer olyan helyi értéket,
amely még nem szerepel az Értéktárban?

Kérjük itt jelezze!
Köszönjük!