Biatorbágy Értéktár logó
Home » „Biatorbágy gyerekeknek” » Ajánlott útvonalak

Ajánlott útvonalak

Holdfény Rakétabázis Biatorbágy

Irány a Holdfény Rakétabázis!

Az egykori légvédelmi rakétabázis különös hangulatú hely, régi várra emlékeztet. Budapest védelmét szolgálták a korábban itt elhelyezett rakéták. A bázis régi titkos katonai hívójele „Holdfény” volt. Mára az elhagyott építményeket lassan visszahódítja a természet. A hegytetőről csodálatos kilátás nyílik a Zsámbéki-medencére és a Biai-tóra. Csak felnőtt kíséretében vedd közelebbről szemügyre az egyes objektumokat! Az épületmaradványok baleset veszélyesek lehetnek!


Füzes patak BiatorbágySéta a patakkal

A patakok szinte körülölelik Biatorbágyot! Ezen a térképen a patakokat, kutakat, forrásokat jelöltük és egy vízparti útvonalat, amit akár egyben, akár több szakaszban is végigjárhatsz. A víznek fontos szerepe volt a település életében, hiszen Bia és Torbágy is vízpartra épült. A Zsámbéki-medence kisvízfolyásokkal tagolt síkság. Régen itt mocsaras, nádas vidék volt, de a mezőgazdaság miatt mára teljesen átalakult a táj képe. A vízfelületek azonban ma is meghatározzák a vidéket!


 Vonatos séta

Madártávlatból jól megfigyelhető egy furcsa, keskeny sáv, mely érdekesen ékelődik be a város utcahálózatába. Ez a régi vágányok helye! Az 1970-es években megváltoztatták a vasúti pálya nyomvonalát Biatorbágy térségében. A síneket az évek során felbontották, de az egykori vasúti pálya helye, az egykori nyomvonal majdnem teljes hosszában ma is jól látszik. Ezen a térképen a Viadukttól a régi homokbányáig terjedő szakaszt ábrázoltuk, illetve azokat az útvonalakat, amik ehhez kapcsolódnak: a Madárlestől a homokbányába, illetve a Viadukttól a Madár-forráshoz vezető ösvényeket.


Karikó János

Karikó János nyomában

Karikó János biai földműves volt, aki verseket is írt. a Biai háztulajdonosok című versét 1892-ben írta. az egész falut megénekli benne! az első 7 szakaszban (7 kerület) a falu házait, utcáit írta le, a 8. szakaszban pedig a Sándor-Metternich uradalomhoz tartozó, külterületi épületek, építmények szerepelnek.


Pannon-tenger, Biatorbágy gyerekeknek Pannon-tenger kincsei

A Kárpát-medence területén évmilliókkal ezelőtt egy ősi tenger volt, amit Pannon-tengernek nevezünk. Mintegy 9 millió éven át létezett, és közben egyedülálló állatvilág fejlődött ki benne. A Zsámbéki-medencét határoló dombokon egy ideig tengerpart húzódott! A Nyakaskő és a Madárszirt közötti vízmosásban, a Csízgey-árokban megfigyelheted az ősi tenger maradványait: a kőzet rétegzettségét, kagylók és rákok lenyomatait.

Vissza a „Biatorbágy gyerekeknek” főoldalára

FELHÍVÁS

Ön ismer olyan helyi értéket,
amely még nem szerepel az Értéktárban?

Kérjük itt jelezze!
Köszönjük!